Kestävä rakentaminen

Kestävät ja pitkän käyttöiän omaavat rakennustuotteet ovat avainasemassa tavoiteltaessa parasta mahdollista resurssitehokkuutta. Rakennuksen käyttövaihe on energiaa eniten kuluttava vaihe rakennuksen elinkaaren aikana. Tarkoitukseen sopivilla EPS-eristeillä saadaan käytön aikaista energiankulutusta ja sitä myöten päästöjä vähennettyä merkittävästi. EPS-eristeet valmistetaan öljystä, mutta pääosa EPS:stä, 98 %, on ilmaa. Jokaista tuotteisiin käytettyä öljylitraa kohti säästyy noin 200 litraa lämmitysöljyä eristeen elinkaaren aikana.

EPS-eristeiden käyttöikä on tyypillisesti useita kymmeniä vuosia, sillä esim. alapohjan eristeet ovat käytössä koko rakennuksen elinkaaren ajan.

Ympäristö

ymparisto angela benitoEPS-tuotteita voidaan kierrättää lähes 100 %:sti. Puhdasta EPS-jätettä kuten pakkauksia ja ylijäämälevyjä rouhitaan, ja rouhetta käytetään uusien EPS-tuotteiden valmistuksessa. Kierrätetyistä EPS-tuotteista valmistetaan myös PS-tuotteita kuten valokuvakehyksiä. Tulevaisuudessa keinovalikoimaan tulee kuulumaan myös kemiallinen kierrätys. Siinä EPS:n polymeeriketjut pilkotaan pienimmiksi molekyyleiksi, joista voidaan valmistaa uusia polymeerejä tai öljytuotteita.

Katso myös ohjeistus EPS-eristeiden käsittely työmailla.

 

 

 

Terveys ja turvallisuus

terveys emma simpsonEPS ei aiheuta terveydelle vaaraa asennettaessa, käytön aikana eikä jätevaiheessa.

EPS on myrkytön ja inertti. Siinä ei ole ravintoarvoa, joten se ei ole hyvä kasvualusta sienille ja mikro-organismeille – kuten homeille.

EPS ei sisällä, eikä ole koskaan sisältänyt, freoneita eli F-kaasuja. Ponneaineena on ilma, jota on 98 % EPS-eristeestä.